kardinaler

Påve Franciskus har utnämnt fem nya kardinaler – däribland svenske Anders Arborelius. Han blir den förste svenske kardinalen någonsin. – Nu kan han teoretiskt bli påve, säger SVT:s Italienkorrespondent Kristina Kappelin. En kardinal är en del av ett särskilt kollegium som har som privilegium att välja biskop av Rom. Enligt den ordning som nu råder ingår kardinaler som är yngre än 80 år i den konklav som väljer ny biskop av Rom. En kardinal står också till påvens förfogande, antingen som en del av kollegiet som kan sammankallas för att. Nu har Sverige fått en egen kardinal – katolska biskopen Anders Arborelius har utnämnts till Nordens första kardinal någonsin. Ceremonin ägde rum i Peterskyrkan, där ytterligare fyra ovanliga kardinaler utsågs. En av dem är i blåsväder. Tänk om bönerna tystnar En av dem är i blåsväder. De allra flesta kardinalerna är dock ärkebiskopar eller biskopar med ett eget stift, spridda över hela världen. De är påvens närmaste camilla wahlman. En kardinal står till påvens förfogande, antingen som en del av kollegiet som kan sammankallas för att rådfrågas i viktiga frågor, eller som innehavare av ett ämbete för att bistå kardinaler i hans ämbete. Kardinalerna utgör kardinalskollegiet och sammanträder livförsäkring efter 65 års ålder påvens död i den valkorporation, konklavensom har till uppgift att utse ny påve.

Kardinaler - flckar

I så fall kan påven ta ifrån honom kardinalstiteln. Men de allra flesta fortsätter att bo och arbete i sina stift. Han blir den första svenska kardinalen hittills. Utnämningen välkomnas i Södertälje Ungdomsledare: Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet — och inte vet. De är årets vintervärdar Första programmet sänds på juldagen. Utöver själva titeln innebär kardinalsämbetet att Arborelius även får en kardinalsring, två olika sorters sidenkläder samt en "egen" kyrka i Rom som kardinalen förväntas besöka "några gånger per år vid större högtider".

Kardinaler - annat

Dessa fortsätter som herdar för det egna stiftet, men kan kallas till Rom för möten med påven eller delar av kurian. Kardinaler utmärks av sina röda kläder. Utnämndes på Petersplatsen Enligt Reuters gavs det överraskande beskedet av påve Franciskus under dennes söndagstal. Han har en filosofie magisterexamen i moderna språk engelska, spanska och tyska vid Lunds universitet och har studerat teologi och filosofi i Brügge och i Rom. Det här visar ännu en gång att påven har ett gott öga till Sverige. Svenske kardinalen om påvens komplimang:

0 Replies to “Kardinaler”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *